Opencart Kurulum, Hosting, Alan Adı, Tema, Destek

İnternet üzerinden ticaret yani e-ticaret o kadar öne çıkmaya başladı ki, artık milyonlarca insan internet siteleri üzerinden alış-veriş yapıyor. Fakat internet üzerinden satış yapmak için heveslenenler ve bu işe yatırım yapmak isteyenler için ilk başlangıçta henüz işin tam olarak tutup tutmayacağını bilmeden yatırım miktarını yüksek tutmanın bir anlamı var mı? Peki bu iş için yapılacak yatırım neleri kapsıyor? Hangi yatırımları yapmaya zorunluyuz? Yarımın bir kısmını zamana yayabilir miyiz? Bu soruların cevaplarını birlikte bulmaya çalışalım isterseniz.

Öncelikle elektronik ticaretin araçlarını sıralayalım ki bize burada en çok lazım olan internet;
· Telefon (olmassa olmazımız, internet trafiğinin bile önemli kısmı akıllı telefonlar üzerinden işliyor)
· Fax (resmi işler için daha çok kullanılıyor, belgenin elde bulundurulması için)
· Televizyon (internet siteleri daha çok tercih ediliyor fakat oranı düşük olsada kullanılıyor)
· Elektronik ödeme ve para transfer sistemleri (çok önemli detaylandıracağız)
· Elektronik veri değişimi (Electronic Data Interchange-EDI),
· İnternet (bizim için çok çok önemli detaylandıracağız)
· İntranet (kurum, kuruluş içi dahili bağlantı ağı fakat bizi çok fazla ilgilendirmiyor)
· WAP (teknoloji olarak eskidi fakat kullanımı hala mevcut)

Yukarıda ki maddelerden detaylandırmamız gerekenleri hemen ele alalım. Elektronik olarak paranın transferi internet sitemiz ile bankanın, banka ile diğer bankanın haberleşmesi ve bu haberleşme sırasında kullanılan bir dizi protokolden oluşmaktadır. Bu protokoller internet bağlantısı ve bu bağlantının güvenli olmasını gerektirir. Yani internet bağlantısı üzerinden iletilen verilerin başka kullanıcıların eline geçmemesi gerekir. Bunu sağlamak için pek çok şirket SSL dediğimiz sertifikalama işini yapmaktadır ve bu sertifika iletilen verinin değişik ölçülerde şifrelenmesi işini halleder. Şifreli iletilen veri doğal olarak kırılamaz değildir fakat şifresiz veriye göre işi epeyce zorlaştırmaktadır.

İnternet, e-ticaretin en önemli konusudur. İnternet yukarıda saydığımız yöntemlere göre e-ticaret hacminin %80 den fazlasını oluşturmaktadır. İştah kabartıcı durum her yeni gün, bir yeni site daha olarak internette yerini almaya çalışan ticaret oluşumlarını ağırlamaktadır. Fakat iş o kadar basit mi? Daha detaylı inceleyelim.

  1. E-ticaret yapacaksak önce kendi internetimizin olması ve bu internetin kaliteli olması gerekir. Kalite kriterlerimiz şunlar; İndirme hızı (download), yükleme hızı (upload), kesintisizlik (süreklilik), stabilite (kopma, donma ve download ve upload hızlarında ani değişimler)
  2. En az bir adet alan adı (domain). Alan adı, başka bir alan adına bağlı olmadan (ve ya şirkete) kendi internet sayfamızı yapabilmek için satın almamız gereken ilk hizmet.
  3. Sorunsuz bir internet sayfası barındırma hizmeti (hosting). Hosting satın alırken çok fazla ayrıntıya dikkat etmeliyiz. Şuan satışta olan pek çok hazır e-ticaret portalı ilk hizmeti satın alma aşamasında çok düşük fiyatlar sunmaktadır. Fakat bu sunulan hazır paketlerin hizmet sözleşmeleri dikkatlice incelendiğinde pek çok dezavantaj içerdikleri görülülebilir. Örneğin anlık trafik limiti düşük olduğunda sitenize bağlanan kullanıcı sayısı ve aktivitelerine bağlı olarak sitenizin işlemez duruma gelmesine sebep olacaktır. Ayrıca veri transferi kotasının düşük olması sitenizin rağbet görmesi neticesinde kısa sürede tükenecek ve ilave para ödemeniz istenecek ya da hizmetiniz durdurulacaktır. Bir internet sitesinin prestijini en çok sarsacak durum hizmetinin askıya alınması veya ulaşılamaz olmasıdır.
  4. Teknik destek: Kendi sitenizi kendiniz oluştursanız bile sizi aşan bir sorun ile karşılaştığınızda sorununuzu nasıl çözeceksiniz? Şayet hizmet aldığınız şirket size teknik destek veremiyorsa ve ya bu hizmeti fahiş bir fiyatla veriyorsa bu en büyük sorununuz haline gelebilir.
  5. E-posta hizmeti: Ekonomik çözüm olarak önerilen hosting paketlerin en büyük sıkıntılarından bir de e-posta hizmetidir. E-posta hizmeti, postaların iletimi, posta kutusunun sayısı, posta gönderim limiti, posta içerik sınırlandırması, posta depolama kotası gibi pek çok detay içermektedir. Bu detayları iyi değerlendirmezseniz ileride basit bir posta gönderimi sırasında bile sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ayrıca işe aldığınız bir eleman için yeni posta hesabı oluşturamayacağınız için ortak kullanım sıkıntısı yaşayacaksınız.

Yukarıda saydığımız bilgiler çerçevesinde yeni bir e-ticaret sistemi kurmak isterseniz, Opencart ile ilgili verdiğimiz hizmetler listesine bir göz atın.

  • Opencart alan adı temini (domain)
  • Opencart barındırma hizmeti (hosting)
  • Opencart kurulum hizmeti
  • Elektronik posta sağlayıcılığı ve kurulumu (server & client)
  • Opencart veri tabanı sağlayıcılığı (data base hosting)
  • Opencart sayfa ve makale düzenleme hizmeti
  • Opencart reklam entegrasyonu
  • Opencart tema sağlama ve tema kurulum hizmeti
  • Opencart eklenti kurulumu ve ayarları